Cursus Kunst en cultuur: "Verdieping Dagelijks leven – genrekunst’

Cursus Verdieping Dagelijks leven:

Genrekust, rijk en arm, positie mannen en vrouwen

                

 

Bent u geïnteresseerd in beeldende kunst en cultuur? Dit najaar 2019 start bureau Derksen Kunstinformatie de cursus ‘Verdieping Dagelijks leven – genrekunst’ met aandacht voor het alledaagse leven door de eeuwen heen, met oog voor de rollen van mannen en vrouwen. Om mee te doen heeft u geen voorkennis nodig.

Wilt u meer weten over kunst en het leven van alledag? Vijf avonden met boeiende lichtbeelden om het alledaagse leven in de (kunst)geschiedenis te illustreren: markten, binnenshuis, herberg, feesten, vrolijke gezelschappen, jacht, keuken, informele portretten. Wat zeggen de kunstwerken over het leven van rijke en arme mensen en van mannen en vrouwen in de loop van de tijd?

We bieden als het ware een inkijk bij mensen thuis en hun bezigheden, vanaf het ontstaan van de genrekunst in de late middeleeuwen en Brueghel, de Gouden Eeuw en tijdens de Verlichting en Romantiek. We gaan in op taferelen in de Egyptische graftomben en Romeins Pompeji, schilders als Bosch, Brueghel, Van Hemessen, Teniers, Aertsen, De Hooch, Vermeer, Jan Steen, Rembrandt, Cuyp, Velasquez, Troost, Hogarth, Liotard, Gainsborough, Courbet, het realisme, de ‘troubadourstijl’ en de genrefotografie. Naast de informatie is er ruimschoots gelegenheid tot gesprek in de zaal.

DOCENTEN: drs. Bernadette Derksen, kunsthistorica en schilder; drs. Pieter-Paul Jansen, historicus

WAAR? In: ’t Huis te Poort, Dam 28, centrum Schiedam

WANNEER? Vijf woensdagavonden: 2 en 30 oktober, 13 en 27 november en 11 december 2019.

KOSTEN: € 80,-

Heeft u belangstelling? Informatie en inschrijven per e-mail: derksen.kunstinfo@planet.nl